جوش آوردن خودرو یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد را درگیر خود کرده است. از این رو تصمیم گرفتیم در این مقاله از وب سایت پارت باران (مرکز فروش لوازم یدکی کیا و لوازم یدکی هیوندای)، دلایل جوش آوردن ماشین را بررسی کنیم و سپس به شما بگوییم که در مواقع جوش اوردن ماشین چه باید کرد.این پدیده اکثرا در روزهای گرم سال و فصل تابستان رخ می دهد اما در مواردی نیز در روزهای سرد و فصل زمستان هم ممکن است ماشین جوش بیاورد.منظور از جوش آوردن خودرو در واقع به جوش آمدن مایع خنک کننده موتور یا همان آب رادیاتور است که سبب می شود دمای موتور بیش از حد افزایش یابد و عملکرد خودرو با مشکل مواجه شود. در صورتی که در هنگام جوش آوردن خودرو اقدامات صحیح را انجام ندهید، خودرو شما متوجه خسارات قابل توجهی خواهد شد.
علت های جوش اوردن ماشین
آب رادیاتور وظیفه خنک کردن موتور را بر عهده دارد و گرمای جذب شده از موتور را به کمک فن ها و مکانیزمی که طراحی شده است به محیط بیرون منتقل می کند. اگر در سیستم خنک کننده ماشین مشکلی پیش آید و خنک کردن موتور به درستی انجام نشود، موتور بیش از حد داغ می کند و آب رادیاتور نیز جوش می آورد. بنابراین در پاسخ به سوال جوش اوردن ماشین از چیست باید گفت که نقص در عملکرد سیستم خنک کننده علت جوش اوردن ماشین است.در ادامه شایع ترین عواملی که سبب جوش آوردن خودرو می شوند را شرح خواهیم داد.
- خراب شدن رادیاتور ماشین
رادیاتور ماشین یک مبدل حرارتی است که وظیفه مبادله حرارت مایع خنک کننده موتور (آب رادیاتور) با محیط اطراف را به عهده دارد. اگر به هر دلیلی در این مبدل حرارتی مشکلی رخ دهد، مانند این که پره ها کج شوند، مبدل ترک بردارد یا بشکند و غیره، بازدهی رادیاتور کاهش می یابد. با کاهش بازدهی، مایع خنک کننده به اندازه کافی خنک نمی شود و دمای موتور بالا می رود و سبب جوش آوردن خودرو می شود.
- خراب شدن فن رادیاتور
از دیگر دلایل جوش آوردن ماشین می توان به خرابی فن رادیاتور اشاره کرد. فن رادیاتور با سرعت بخشیدن به جریان هوای عبوری از روی پره های رادیاتور در فرایند خنک شدن مایع خنک کننده نقش موثری دارد. در صورتی که فن خراب شود کاهش دما به خوبی صورت نمی گیرد و منجر به جوش آوردن خودرو می شود.
- گرفتگی در لوله های رادیاتور
گرفتگی لوله های رادیاتور یکی از عواملی است که سبب می شود در روزهای سرد سال نیز خودرو شما جوش بیاورد و شما را دچار مشکل کند. جمع شدن رسوبات و ذرات ریز در لوله های رادیاتور سبب گرفتگی و مسدود شدن لوله ها خواهد شد. در نتیجه سیستم خنک کننده دچار مشکل می شود و ماشین جوش می اورد.
- استفاده از آب رادیاتور نامرغوب
اگر از آب رادیاتور بی کیفیتی استفاده کنید که استاندارد نباشد، خیلی زود به نقطه جوش می رسد و سبب جوش اوردن ماشین می شود.
- کم بودن حجم مایع خنک کننده
علت جوش اوردن ماشین در هوای سرد می تواند کم بودن حجم آب رادیاتور باشد. در صورت ناکافی بودن مایع خنک کننده، موتور به خوبی خنک نمی شود و ماشین جوش می اورد. البته باید گفت که حجم زیاد آب رادیاتور نیز خود یکی از عواملی است که سبب کاهش راندمان رادیاتور می شود. بهتر است در حجم استاندارد مشخص شده از اب رادیاتور استفاده کنید.
- نشتی در سیستم خنک کننده
از دیگر مواردی که علت جوش اوردن ماشین در زمستان است می توان به نشتی در سیستم خنک کننده اشاره کرد. یک سیستم خنک کننده لوله ها و اتصالات مختلفی است. نشتی در هر یک از این لوله ها و اتصالات سبب تخلیه شدن آب رادیاتور و در نتیجه مختل شدن مکانیزم خنک کردن موتور می شود. دمای موتور بالا می رود و ماشین جوش می آورد.
- خرابی واتر پمپ
خرابی واتر پمپ علت جوش اوردن ماشین در حالت درجا است. چرا که پمپ آب یا واتر پمپ به عنوان قلب تپنده سیستم خنک کننده موتور شناخته می شود و وظیفه گردش مایع خنک کننده در این سیستم را به عهده دارد. با خرابی واتر پمپ عملا سیستم خنک کننده از کار می افتد و ماشین جوش می آورد.
- خراب شدن ترموستات
ترموستات با اندازه گیری دمای مایع خنک کننده، سیستم خنک کننده را کنترل می کند. در صورت خرابی ترموسات عملکرد سیستم دچار اختلال می شود و ماشین جوش می اورد.
بهترین کار هنگام جوش اوردن ماشین
زمان جوش اوردن ماشین چه باید کرد ؟ بسیاری از افراد دچار اضطراب می شوند و به همین دلیل اقداماتی را انجام می دهند که بیشتر به خودرو اسیب می رساند. پس در ابتدا نیاز است آرامش خود را حفظ کنید و نکات ایمنی را رعایت کنید.
بهترین کار زمان جوش اوردن ماشین این است که رانندگی نکنید و ماشین را در گوشه ای امن نگه دارید اما آن را خاموش نکنید. اشتباه بسیاری از افراد این است که به محض جوش اوردن ماشین، آن را خاموش می کنند در حالی که ماشین روشن می تواند شما را از این مشکل نجات دهد. خاموش کردن ماشین سبب جام کردن موتور و وارد شدن اسیب جدی به موتور می شود.
پس از اینکه ماشین را روشن نگه داشتید و در گوشه ای توقف کردید کاپوت را بالا بزنید اما به هیچ عنوان درپوش رادیاتور را مستقیما باز نکنید چرا که پاشش آب جوش به شما اسیب جدی خواهد رساند. با یک پارچه ضخیم درپوش را اهسته اهسته باز کنید تا بخار تخلیه شود. سپس در صورت در دسترس بودن آب رادیاتور از آن برای افزایش حجم مایع خنک کننده و در غیر این صورت از آب برای خنک کردن موتور استفاده کنید. دقت کنید که شما بایستی تنها مایع خنک کننده یا آب را از طریق رادیاتور به سیستم وارد کنید و به هیچ وجه پیشنهاد نمی شود آب را مستقیما بر روی موتور بریزید. ریختن آب بر روی دیواره رادیاتور نیز می تواند روند خنک شدن موتور را سرعت بخشد.
جمع بندی
جوش آوردن ماشین یکی از مشکلات متداولی است که اکثر رانندگان آن را تجربه می کنند. این پدیده بر اثر داغ شدن بیش از حد موتور اتفاق می افتد و در صورت عدم توجه منجر به آسیب موتور و وارد شدن خسارات مالی سنگین خواهد شد. در این مقاله به هشت مورد از اصلی ترین دلایل جوش آوردن خودرو اشاره کردیم و سپس در ادامه به سوال ” در صورت جوش آوردن ماشین چه باید کرد ؟” پاسخ دادیم. با رعایت نکات گفته شده می توانید خسارات وارد شده به ماشین خود را به حداقل برسانید.